Rizika bez rizika

Výškové práce a arboristika.
kdy stříhat broskve

Kdy stříhat broskve

Zahrady jsou plné nejrůznějších stromů a keřů. Nemají však plnit pouze estetickou funkci, ale především plodí nejrůznější vynikající a zdraví prospívající plody. Abychom se však každý rok těšili z lahodného ovoce, je zapotřebí se o dřeviny také řádně starat. Pojďme se podívat na broskvoně, které obývají stále více ploch rozprostírajících se kolem domu. Kdy stříhat broskve a jak jinak o ně pečovat?

Broskvoně se stříhají až třikrát ročně

Broskve jsou oblíbeným letním ovocem, které je plné šťávy i vitamínů a jiných prospěšných látek. Abychom se však každý rok těšili z obsypaných ovocných stromů, nezapomínejte na pravidelné ořezy. Pokud je broskvoň poměrně mladá, ke střihu přistupujeme až třikrát ročně. Začínáme v březnu, pokračujeme v červnu a končíme během září.

Pokud vám však na zahradě roste už starší strom plodící vynikající šťavnaté ovoce, střih provádějte pouze dvakrát ročně. V ideálním případě stromky ořežte už na jaře, kdy jsou teploty ideální a sluneční svit také přívětivý. Podruhé k řezu přistupte během léta, případně na pomezí léta a podzimu (záleží však na počasí, jaké zrovna bude převládat a jaké převládalo od prvního řezu).

Jak a kdy stříhat mladé broskve

Jak již bylo zmíněno, mladé broskvoně se stříhají rovnou třikrát ročně, a to v březnu, červnu a během září. Ale jak konkrétně k této zahradní práci přistupovat? Jakých pravidel se držet?

  • Nejdříve odstřihneme hlavní výhonky (vedlejší, respektive hlavní zbylé výhonky jenom zkrátíme – musí na nich vždycky zůstat 2-4 pupeny).
  • Při červnovém a zářijovém střihu větve zkracujeme zhruba o třetinu, a to už všechny narostlé výhonky (je možné zkrátit až o polovinu, pokud se neupínáte na plody, nýbrž jen na vzhled stromu).
  • Během druhého roku zkracujeme až na 5-8 pupenů (platí u hlavních výhonků), ostatní pak na 2-4 pupeny.
  • Třetí rok je podobný předcházejícímu.

Jak stříhat plodné stromky

Broskvoň lze za mladou považovat do chvíle, kdy nedosáhne čtvrtého roku života. V okamžiku, kdy dosáhne čtyř let, se z ní stává takzvaný plodný stromek, k jehož střihu přistupujeme trochu jinak.

Pokud jste se o strom starali během prvních tří let správně, koruna stromu by měla být hotová. Už i z toho důvodu stačí pouze dva řezy ročně, nikoliv tři. Na jaře se kontroluje hlavně to, aby se terminální výhonek nijak dál neprodlužoval (pokud k tomu dochází, je zapotřebí ho zaříznout, a to klidně až do staršího dřeva). Silné výhonky se zkracují, slabé rovnou odstraňují, aby stromu nebraly zbytečně energii.

Na jaře nezapomínáme na střih bočních výhonků (ty spodní sestřihneme na 2-4 pupeny, horní pak na 8-10). Poté každý rok touto dobou (čili při jarním střihu) děláme takzvaný krátký řez, který zajistí, aby se výhonky nevyčerpaly a prakticky stále obrůstaly plodem.

Na přelomu léta a podzimu, kdy přistupujeme k dalšímu střihu, všechny výhonky zkracujeme zhruba o jednu třetinu. Odstraňujeme ideálně všechny nahuštěné, slabé výhonky.

Když je broskvoň příliš slabá

V průběhu let však můžete být svědky toho, jak broskvoň slábne. Bohužel všechny stromy (nezávisle na tom, jestli jsou ovocné nebo jiné) může během let napadnout nějaký škůdce, který zkrátí životnost dřeviny. Zatímco některé dřeviny to ustojí, respektive je zachráníte včasným zakročením, jiné se bohužel stanou pro své okolí nebezpečnými a jednoho krásného dne je budete muset pokácet.

Ať už tento osud postihl velký nebo malý strom, myslete na své bezpečí a do kácení stromu se nepouštějte sami. Raději na to povolejte nás – experty z Rizikabezrizika.cz, kteří mají rizikové kácení stromů v popisu práce. Vedle toho se věnujeme také montážním a demontážním pracím, instalaci reklamních bannerů, instalaci zábran proti ptactvu nebo mytí oken a skleněných ploch.